Fatos Arapi dhe nostalgjia për absoluten

L800

nga Alisa Velaj

Kategori: SKU: 9789928354433 Etiketë:

Përshkrimi

Vrojtues dhe ndriçues i skutave më të thella të qenies, Arapi ngulmon në këto novela, sikurse edhe në poetikën e tij, në gjetjen e atyre udhëve që do të na çonin në kthimin tonë drejt njeriut. Nëse te “Cipa e dëborës” ky rravgim kryhet duke zbuluar hap pas hapi para syve të lexuesit shkëmbinjtë e krenarisë në ndër- gjegjen dhe nënndërgjegjen e protagonistes Ajkunë, te “Heretiku i Mirditës”, personazhi e di prej fillimit kuptimin e rravgimit. Gjon Keqi vuan plot fisnikëri për papërmbushjen e tij, pa fajësuar askënd dhe pa mpakur qiejt e askujt për të krijuar të vetët, sepse ai ka shumë qiell brenda tij, edhe atëherë kur loja e dritës dhe e errësirës i përleshen në psikikë për jetë a vdekje.