Mbreti Lir i stepës

L500

nga Turgeniev

Kategori: SKU: 9789994342877 Etiketë:

Përshkrimi

Turgenievi e shkroi këtë novelë në vitin 1870. Këtu, ashtu si dhe në krijimet e mëparshme, ai ka shfrytëzuar kujtimet e fëmijërisë dhe të rinisë së hershme. Ngjarjet kryesore të novelës shtjellohen me mjaft saktësi sipas një ngjarjeje të vërtetë, që ka ndodhur në një çiflig në afërsi të pronës së nënës së shkrimtarit. Çifligari Harllov iu dha vajzave të tij gjithë tokën dhe u vendos për vete në një aneks të vogël të shtëpisë së tij. Kur dhëndurët e përzunë nga shtëpia, ai shkoi te nëna e shkrimtarit, iu ankua dhe i kërkoi leje të vendosej në shtëpinë e saj… Një ditë të diel në mëngjes, papritur Harllovi u zhduk, dhe pa kaluar as tri orë erdhi një lajmëtar që solli lajmin se Harllovi ishte vrarë për vdekje, pasi ishte rrëzuar nga çatia e aneksit të shtëpisë së vet, të cilin kishte filluar ta shkatërronte.

Kjo histori dramatike, e ringjallur në kujtesën e shkrimtarit, i kujtoi atij fatin e mbretit Lir, në tragjedinë e njohur të Shekspirit.

Informacion shtesë

Përkthyes:

Shyqyri Kondi