Udhëzime për kapërcimin e detit

L1,000

nga Mehmet Kraja

Kategoritë: , SKU: 9789928313010 Etiketë:

Përshkrimi

Pas 35 vjetësh,  po risjell këtë roman në vëmendje të ndonjë lexuesi të mundshëm, ndoshta jo për të rikthyer në kujtesë një kohë që nuk na duhet më, por më shumë për të dëshmuar një përvojë shkrimi pak më ndryshe dhe për të mbajtur disi më të plotë tablonë e gjithë mozaikut të letërsisë sonë në një periudhë më të gjatë kohore, e cila tashmë qëndron në kufijtë e historisë.

Duke qenë i shkruar në vitet e rënda 1981-83, disa komponentë themelorë të këtij rrëfimi, po të zbërthehen alegoritë, do të merrnin këtë kuptim: Kosova jetonte një kohë të pushtimit dhe të pamundësisë së frikshme; jetonte një inkuizicion modern. Në kushtet e një luftë të pashpallur dhe në gjendje të shtetrrethimit, ajo përballej me një ushtri dhe aparat represiv, i cili nuk kishte përballë asnjë armik real, pos përbërësve identitarë të një populli, siç ishin gjuha, historia, shkrimi, eposi, gojëdhënat etj.

Mehmet Kraja (pjesë nga parathënia)