Histori të tmerrshme dashurie

L800

nga Millorad Paviq

Kategoritë: , SKU: 9789995687830 Etiketë:

Përshkrimi

Millorad Paviq ka lindur në Beograd, më 15 tetor 1929, në familjen e një skulptori dhe një mësueseje të filozofisë. Midis paraardhësve të shkrimtarit dhe para tij, pati edhe letrarë – në vitin 1766, një nga Paviqët botoi një përmbledhje me vjersha.
Në vitet 1949-1953 studioi në fakultetin filozofik të Universitetit të Beogradit, më vonë mori gradën e doktorit të filozofisë në fushën e historisë së letërsisë në Universitetin e Zagrebit.
Para se t’i kushtohej plotësisht krijimtarisë letrare, M. Paviq dha mësim në universitete të ndryshme (në Sorbonë, Vjenë, Frajburg, Regensburg dhe Beograd). Përmbledhja e tij e parë poetike “Palimpsest” u botua në vitin 1967.
M. Paviq ka punuar në gazeta, ka shkruar vepra kritike, monografi për historinë e vjetër të letërsisë serbe dhe poezinë e simbolizmit, ka përkthyer vargje nga gjuhët europiane.
Famën ndërkombëtare ia solli romani “Fjalori Kazar” (1984), i cili u bë bestseller. Librat e tij janë përkthyer në shumë gjuhë të botës.
M. Paviq zotëronte gjuhët kryesore evropiane, si dhe disa gjuhë të vjetra, ka përkthyer Pushkinin dhe Bajronin në serbisht.
Ka qenë dominuar disa herë për çmimin “Nobel”.